Fagforbundets ambassadørreise til Libanon ble avlyst på grunn av Covid-19. Derfor var jeg og fire andre Palestina-ambassadører på Sørmarka og fikk god informasjon om det som foregår Libanon og i de palestinske flyktningleirene.
Vi fikk gleden av å intervjue den palestinske kvinnen Mariam Talluzi. Hun er 42 år gammel og kommer fra byen Baalbek i Bekaadalen. Hun som jobber som frivillig sammen med en kvinnelig sosialarbeider i organisasjonen Association Najdeh som Fagforbundet støtter gjennom samarbeidsavtalen med Norsk Folkehjelp. Nadjeh har ulike programmer rettet først og fremst mot palestinske kvinner flyktninger i leirene, men bistår også andre marginaliserte kvinner i Libanon.
De har fokus på utdanning, økonomi og sosial hjelp. De jobber aktivt for at kvinner skal ha mot til å stille til valg i lederposisjon, i organisasjoner og i politiske partier. Kampen for likestilling, rettferdighet og demokrati står også sentralt i deres arbeid.
Mariam hjelper til i Wavel (Jalil) flyktningleiren i utkanten av Balbeek. Før var hun selv en av mange kvinner som kun var hjemme og tok vare på familien hektisk opptatt med det daglige stellet. Så tok sosialarbeideren Samira kontakt med henne. Samira fortalte henne om Najdeh og lurte på om hun ville delta på kurs. Mariam takket nei. Fire små barn tok all hennes tid.
Ungene vokste opp og med tid og stunder giftet de seg. Miriams liv endret seg og hun kjente på både ensomhet og tiltakslyst. Hun hadde lyst til å få noe mer ut av livet sitt, og kontaktet Samira. Snart Mariam opplæring 2 timer om dagen sammen med andre kvinner i leiren.
De er spesielt stolte over er to prosjekter de startet i år. De har hengte opp lys ut i flere mørke gater slik at de kan føle seg litt tryggere om kvelden og for å redusere vold og trakassering mot kvinnene. Eldre kvinner er glade også for at det har blitt lettere å se gaten når de skal til moskeen for å be.
Det andre prosjektet er at kvinnene har startet maling av grå vegger og har plantet planter for å øke trivselen i leiren. Planen var at de skulle få benker og stoler, men så kom Covid-19 og stoppet arbeidet deres.
Mariam nevner at veldig mange sliter økonomisk og nå som Covid-19 hersker hele verden, så har det påvirket folket enormt. De som er fattig fra før av har blitt enda fattigere nå. Mange får ikke helsehjelp fordi de har ikke råd til oppsøke helsevesenet.
Det er UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger som har ansvar for helsetjenestene i de 12 offisielle leirene i Libanon, men UNRWA har vært underfinansiert fra organisasjonen ble opprettet i 1949. Dette har palestinerne lidd under i over 70 år. Situasjonen ble dramatisk forverret da USA kuttet all støtte til UNRWA, og den økonomiske krisen og Covid-19 har gjort at alt har gått fra vondt til mye verre.
FN-skolene er stengt pga Covid-19. Undervisningen skjer digitalt, men fattige har ikke pc eller nett og faller derfor utenfor.
I det lille intervjuet vi hadde med Mariam, så kunne vi se hun er ei sterk kvinne med mye viljestyrke, klare standpunkter og et brennende engasjement for arbeidet sitt. Og jeg følte det var en stor påkjenning for meg å høre hva folket må gå gjennom i det daglige livet. Jeg føler vi lever som et kongerike i forhold til hvordan de har det og hvordan de lever. Mens vi bekymrer oss for Covid-19 og når dette vil ta slutt, så sitter Mariam og resten av flyktningene og ber til Gud om de skal klare å overleve en dag til. Det gjør inntrykk.
Fagforbundet og Norsk folkehjelp har vært med og støttet palestinerne både politisk og økonomisk.
Comments